عصب کشی / درمان ریشه دنداناندو  / روت کانال

Root Canal Treatment Endo

بارها شده بیماران از ما می پرسند عصب کِشی درست است یا عصب کُشی ؟

برای جواب دادن به این سوال، در ابتدا باید دید چرا یک دندان نیاز به درمان عصب کِشی یا عصب کُشی دارد.

عصب کشی بدون درد

همانطوری که میدانید دندان دارای دو قسمت تاج و ریشه می باشد. تاج دارای یک قسمت بیرونی به نام مینا و یک قسمت درونی به نام عاج می باشد.

درست زیر عاج یک محفظه ای وجود دارد که اتاق پالپ نامیده می شود.

در اتاق پالپ عصب و عروق خونی از ریشه وارد آن فضا می گردد و تغذیه قسمتهای مختلف دندان را برعهده دارد.

عصب کشی

عصب دندان

عصب کشی بدون درد

پس اعصاب و عروق از ریشه وارد دندان و به محفظه یا اتاق پالپ وارد می گردند.

حال تا زمانی که اتاق پالپ در معرض عوامل میکروبی یا مکانیکی قرار نگیرد نیاز به درمان عصب نیست.

وقتی که یک دندان در معرض عوامل میکروبی قرار می گیرد در ابتدا مینا شروع به تخریب شدن می نماید.عصب کشی درمان ریشه روت کانال

ولی چنانچه پوسیدگی از سد مینا رد شود و به عاج برسد با توجه به اینکه عاج عضو ضعیفی در مقابل پوسیدگی ها است، پوسیدگی پیشرفت می کند.  در این مواقع دندانها نسبت به آب سرد و شیرینی حساس می باشد.

البته باید متذکر شویم  همیشه درگیری عاج همراه با درد یا حساسیت نسبت به سرما و شیرینی نیست.

چه بسا این پوسیدگی با چشم حتی توسط دندانپزشک دیده نمی شود و نیاز به تهیه گرافی جهت تشخیص پوسیدگی ها دارد.

لذا امتناع بیماران از تهیه گرافی در این مرحله به ضررشان می باشد و با توجه به بدون علامت بودن پوسیدگی ها، پوسیدگی پیشرفت کرده. این باعث می‌شود پوسیدگی وارد اتاق پالپ شده، و این اعصاب و عروق را درگیر نماید.

تا وقتی که پوسیدگی وارد اتاق پالپ نشده نیاز به درمان عصب وجود ندارد که این را دندانپزشک با کمک رادیوگرافی و یا حین تراش و برداشتن پوسیدگی، تشخیص میدهد.

عصب کشی بدون درد

در اثر ارتباطی که بین اتاق پالپ از طریق ریشه به فضای اطراف ریشه دندان ( استخوان و لثه ) وجود دارد آلودگی از انتهای ریشه وارد فضای اطراف دندان شده، از اینجا به بعد انتهای ریشه دچار التهاب می شود.

سپس سلولهای التهابی از طریق عروق وارد اتاق پالپ می شود و در اثر دفاع بدن در مقابل پوسیدگی در اتاق پالپ افزایش حجم خون را به خاطر دفاع بدن داریم و این افزایش حجم باعث فشار به عصب دندان شده، درد بسیار شدیدی را ایجاد می کند.

چنانچه درمان صورت نپذیرد باعث از بین رفتن عصب شده، اصطلاحاً دندان نکروز می گردد یا بطور عامیانه می میرد. وقتی که دندان به اصطلاح مرد و اگر درمان نشود انتهای ریشه شروع به عفونت می نماید که همراه با آبسه می باشد.

لازم به ذکر است در ابتدای درگیری عصب و وقتی که هنوز دندان زنده است با درد بسیار شدیدی همراه است و اغلب بیماران با ایجاد یک درد شدید در این مرحله به گمان وجود عفونت مبادرت به خوردن آنتی بیوتیک می نمایند.

در صورتیکه همانطوری که گفتیم در این مرحله هنوز عفونتی وجود ندارد پس نیاز به آنتی بیوتیک نیست و برای مقابله با درد فقط مسکن کفایت می کند. ولی چنانچه عفونت به انتهای ریشه رسیده باشد  باعث نکروز شدن ( مرده شدن ) دندان می شود.

تا زمانیکه عفونت فعال نشود و آبسه ایجاد نگردد ممکن است علیرغم آلودگی دردی وجود نداشته باشد.

عصب کشی درمان ریشه روت کانال

پس در واقع دندانی که نیاز به عصب کِشی یا عصب کُشی دارد همواره با درد همراه نیست.

قصد ما هم در واقع کشتن عصب یا کشیدن عصب نیست بلکه تمیز کردن ریشه از آلودگی و بستن مسیر انتهای ریشه جهت جلوگیری از دسترسی آلودگی به انتهای ریشه است که خطر انتشار عفونت از آنجا زیاد است.

بنابراین دندانپزشک، در اصل، ریشه را درمان می کند تا آن را از آلودگی باز دارد و در حقیقت، عصب کِشی یا عصب کُشی هر دو اشتباه می باشد و درمان ریشه دندان یا روت کانال تراپی نام صحیح این درمان است. البته در اصطلاح عامیانه، عصب کِشی می‌تواند نام صحیح تری نسبت به عصب کُشی باشد.

عصب کشی بدون درد

پس بهتر است درمان دندانها در همان ابتدای پوسیدگی توسط دندانپزشک انجام شوند و  افراد نباید منتظر درد دندان باشند.  زیرا آلودگی عصب مشکلات زیادی را به همراه دارد و این علاوه بر تخریب بیشتر دندان، باعث تحمیل درمانهای پیشرفته تر، گرفتن وقت زیادتر و هزینه بیشتری به بیماران می‌شود.

»»  نتیجه گیری بسیار مهم:

بهتر است دندانها در همان ابتدای خرابی توسط دندانپزشک درمان شوند تا عمر بیشتری داشته باشند و درمان راحت‌تر و هزینه کمتر.

خوب است بدانید جدیدترین و پیشرفته ترین روش عصب کشی، عصب کشی یا درمان ریشه با دستگاه دیجیتالی روتاری می باشد

عصب کشی با دستگاه روتاری

ویدیوی عصب کشی را اینجا تماشا کنید