بوی دهان

بوی دهان  Halitosis

درباره بوی دهان چه می دانید ؟

جالب است که بدانید با اینکه دهان در زیر بینی قرار گرفته ولی خیلی از مردم در مورد بوی دهان خود بی اطلاع هستند!‌

بوی بد دهان یا Halitosis وضعیتی است که باعث زیر سوال بردن شخصیت افراد می شود ولی بیماران براحتی نمی توانند از شر آن رهایی یابند چرا؟

بوی دهان

آنچه مسلم است بوی بد دهان به محض صحبت افرادی که این مشکل را دارند به مشام می رسد، خواه علت آن در دهان باشد، خواه از قسمتهای دیگر بدن. از نقاط دیگر بدن که می توانند بوی دهان  ایجاد کنند می توان به سینوسها و معده اشاره کرد،

در واقع افرادیکه سینوزیت دارند یا مشکل گوارشی دارند نیز بویی از دهان آنها به مشام می رسد که خوشایند نیست ولی علت اصلی بوی بد را باید در دهان جستجو کرد.

بوی بد دهان

البته باید متذکر شویم که بوی بد دهان با علت های متفاوت می تواند بوهای مختلفی را ایجاد کند،مثلاً افرادی که مشکل گوارشی دارند یا افرادی که روزه می گیرند و مدتی طولانی چیزی تناول نمی کنند بویی شبیه استون دارند یا افرادی که سینوزیت دارند معمولاً بوی بددهان شبیه عفونت می باشد.

و اما علتهای دهانی :

۱- دندانهای پوسیده
۲- زبان شیاردار
۳- لوزه ها و ته حلق
۴- تنفس دهانی
۵- بیماری های لثه

بوی بد دهان

در داخل دهان حدود 400 نوع میکرو ارگانیسم وجود دارد که اصطلاحاً فلور طبیعی دهان هستند و وجودآن ها بسیار مهم می باشد که حدود 5/1 آنها می تواند بوی بد دهان ایجاد کند.
درواقع این باکتریها با هضم مواد پروتئینی و ایجاد ترکیبات گوگرددار ایجاد بوی بددهان می کنند، با توجه به اینکه این باکتریها در دهان همه وجود دارد بنابراین درافرادی که بوی بد دهان دارند یا تعداد این باکتریها افزایش می یابد یا هضم موادپروتئینی.

در افرادی که تنفس دهانی دارند نیز به علت خشک شدن دهان و به دنبال آن ایجاد مشکلات لثه ای بوی بد دهان متعاقباً ایجاد می شود.همچنین در بیماریهای لثه ای و عفونتهای لثه نیز بوی بد دهان داریم. در افرادی که زبانشان شیارهای عمیق و وسیع دارد به علت عدم دسترسی جهت تمیز کردن و همچنین قرارگیری باکتری ها در این مکانها بوی بد دهان داریم.

بوی بد دهان

دندانهای پوسیده نیز چون به علت تخریب، محل قرارگیری مواد غذائی و در نتیجه تجزیه مواد باقیمانده در این مکانهاتوسط باکتری ها می باشد بوی بد دهان را به همراه دارد. لوزه های بزرگ علاوه برایجاد مشکلات تنفسی محل قرار گرفتن باکتری ها می باشد و در نتیجه باعث تجزیه مواد پروتئینی و در نتیجه بوی بد دهان می باشد.

درمان بوی دهان :


در حقیقت درمان قطعی برای بوی بد دهان وجود ندارد بدلیل اینکه باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان چون جزء فلورطبیعی دهان هستند نمی توان با آنتی بیوتیک آنها را از بین برد و مصرف آنتی بیوتیک با این قصد نه تنها مفید نمی باشد بلکه بطور ثانویه باعث ایجاد بیماری های قارچی نیز می شود.البته می توان از آنتی بیوتیک در یک درمان دوره ای استفاده کرد و نه به عنوان یک درمان طولانی مدت و مداوم.
همچنین از دهان شویه ها به مدت 2 هفته نیزمی توان استفاده کرد ولی باید توجه داشت که برخی دهان شویه ها با مصرف طولانی مدت باعث تغییر رنگ دندانها می شود، علاوه بر آن باعث برهم زدن فلور میکروبی دهان میگردد.

بهترین راه حل پیشنهادی برای درمان بوی دهان بدین قرار است:

۱- اول از همه درمان پوسیدگی دندان ها و جرم گیری و رفع مشکلات و بیماری های لثه ای (درصورت لزوم) توسط دندانپزشک

۲- استفاده از مسواک و کشیدن آن بر روی زبان به تعداد حداقل بالای 10 بار و با هر بار مسواک زدن همراه کمی دهان شویه

۳- برخی مواد خوشبوکننده قابل استفاده و جویدنی

درمان بوی دهان , رفع بوی دهان , درمان بوی دهان , رفع بوی دهان , درمان بوی دهان , رفع بوی دهان